Veelgestelde vragen over craniosacraal therapie


Wat is craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie behandelt het bindweefsel. Lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol worden behandeld. Maar de therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, vermoeidheid, hyperactiviteit of dyslexie.

 

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die het bindweefsel ontspannen. Zo kunnen de organen spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld. Ook de ademhaling, bloedsomloop, het bewegingssysteem en het zenuwstelsel verbeteren in functie door deze therapie.

 

Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt zo gestimuleerd.

 

Voor welke mensen is craniosacraal therapie geschikt?

Craniosacraal therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Van zeer jong (pasgeborenen) tot zeer oud.

 

Wat doet een craniosacraal therapeut eigenlijk?

In een eerste afspraak wordt geluisterd naar uw hulpvraag, of indien die nog niet duidelijk is, wordt in gezamenlijk overleg de hulpvraag geformuleerd. De craniosacraal therapeut zal iets vertellen over de craniosacraal therapie en u meestal ook al op de oefenbank laten ervaren wat craniosacraal therapie inhoudt.

 

Meestal bestaat een afspraak uit een combinatie van gesprek en behandeling op de behandelbank.

 

Na een aantal sessies zal een evaluatiegesprek plaatsvinden, waarin u met uw therapeut kunt bespreken of cst een voor u passende therapie is.

 

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dit verschilt per persoon. Het hangt ook af van de hulpvraag. Na de intake bespreekt de therapeut met u een behandelplan. Na enkele behandelingen volgt een evaluatie en als u met uw therapeut besluit om nog verder te gaan met de begeleiding, zal de craniosacraaltherapeut samen met u een volgende serie afspraken plannen en afspreken wanneer er weer geëvalueerd wordt. In het algemeen is 3 tot 8 behandelingen voldoende. (Voor zuigelingen is meestal 1-3 behandelingen al voldoende.) Bij langdurige, chronische problematiek zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn.

 

Word ik aangeraakt tijdens de behandeling?

Tijdens de behandeling ligt of zit u, het liefst gekleed in gemakkelijk zittende kleding, op de behandelbank. Tijdens de behandeling wordt u aangeraakt op diverse plaatsen op uw lichaam, uiteraard geheel afgestemd op wat op dat moment voor u passend is. De aanrakingen zijn zacht van aard.

 

Kan craniosacraal therapie gecombineerd worden met een andere behandeling?

Ja, vaak kan dat, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Verschillende behandelingen kunnen in sommige gevallen een goede aanvulling op elkaar zijn. Als er overleg gewenst wordt door uzelf, of door een van de therapeuten, kan dat alleen met uw toestemming.

 

Het kan zijn dat de ervaringen tijdens de craniosacraal therapie u weer verder helpen dan praten. Het kan ook zijn dat naast de craniosacraal therapie, waarin veel bewustwording plaatsvindt, u helpt bij het ordenen van gevoelens bij een psycholoog op psychotherapeut.

 

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. U kunt zonder verwijzing een afspraak met een craniosacraal therapeut maken en de facturen indienen bij uw zorgverzekeraar. Indien uw therapeut dat noodzakelijk acht zal hij/zij altijd in overleg met u en met uw toestemming contact opnemen met uw huisarts voor overleg.

 

Wordt craniosacraal therapie vergoed?

De craniosacraal therapeuten, die bij het RCN zijn aangesloten, worden door veel zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed. Kijk op het vergoedingenoverzicht elders op de website.

 

Wat kost een sessie craniosacraal therapie?

Er is geen vaststaand tarief voor de leden van het RCN. Meestal zal het tarief tussen de 80 en 90 euro vallen.

 

Wat is het verschil tussen craniosacraal therapie, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Craniosacraal therapie, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie zijn allen benaderingen waarin het bewegingsapparaat centraal staat.

 

Craniosacraaltherapie behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Kenmerkend voor de craniosacraal therapie zijn de zachte, langer durende manuele technieken (low pressure extended time technikes) om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen.

 

Verder is het specifiek voor de craniosacraal therapie dat er ook veel aandacht wordt besteed aan de mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit gebeurt doordat, indien u dat wenst, er gewerkt wordt met de bewustwording van gevoelens en emoties. Deze gevoelens en emoties kunnen de grondslag vormen voor onbegrepen klachten zonder duidelijke medische oorzaak.

 

Welke opleiding heeft een craniosacraal therapeut gevolgd?

Craniosacraal therapeuten, die aangesloten zijn bij het RCN, hebben een meerjarige post-HBO opleiding tot craniosacraal therapeut gevolgd en met een examen aan het Upledger Instituut Nederland afgesloten.

Voordien hebben zij:

- een 4-jarige dagopleiding in de gezondheidszorg aan een hogeschool of universiteit in Nederland of:

- een vierjarige dagopleiding in de mensgerichte zorg aan een hogeschool of universiteit in Nederland, aangevuld met medische basiskennis op HBO-niveau en/of:

- een opleiding die toegang geeft tot het BIG register artikel 3.

Veel craniosacraal therapeuten hebben een afgesloten opleiding tot fysiotherapeut.

 

Bij welke gezondheidsklachten biedt craniosacraal therapie uitkomst?

Omdat craniosacraal therapie altijd de mens als geheel behandelt, is er een veelheid aan mogelijkheden.

 

Veel chronische klachten (klachten die steeds weer terugkeren) kunnen via craniosacraal therapie worden opgelost of verminderd. Maar ook acute klachten kunnen vaak met craniosacraal therapie worden behandeld. Omdat de organen en de weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer en een flexibel bindweefselsysteem in en om zich heen nodig hebben voor een goede functie, is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functieproblemen gunstig kunnen reageren op een behandeling met craniosacraal therapie.

 

Ook bij minder begrepen klachten als duizeligheid, vermoeidheid of ‘niet lekker in je vel zitten’, kan craniosacraal therapie helpen.

 

Psychosomatische klachten kunnen vaak verminderen of verdwijnen door craniosacraal therapie, omdat de oorzaak wordt opgespoord.

Zoeken