Duitsland stevent af op een enorm gat in de staatskas

Dit artikel gaat over landbouw. Belangrijke basis voor de federale begroting: Het was duidelijk dat de coronacrisis dit jaar een enorm gat in de staatskas zou slaan. Het zal het komend jaar echter ook sterker worden gevoeld dan eerder werd verwacht. Volkswagen wil tot 9.500 banen schrappen bij zijn vrachtwagen- en busdochteronderneming MAN in Duitsland en Oostenrijk en daarmee miljarden besparen. De dochteronderneming in München van de bedrijfswagenholding Traton maakte vrijdag bekend dat de winst tegen 2023 met 1,8 miljard euro zal verbeteren.

De belastingschatters verwachten dat het niveau van voor de crisis pas in 2022 weer zal worden bereikt, zo maakte het ministerie van Financiën donderdag in Berlijn bekend. De belastingraming vormt een belangrijke basis voor de federale begroting voor komend jaar, die minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) op 23 september aan het kabinet wil aanbieden. De vice-kanselier gaat ervan uit dat er in 2021 weer nieuwe schulden nodig zullen zijn. Het was al duidelijk dat de coronacrisis met miljarden hulppakketten dit jaar enorme gaten in de staatskas zou slaan. Volgens voorlopige gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek gaven de federale, staats-, gemeentelijke en sociale fondsen 51,6 miljard euro meer uit dan ze in de eerste helft van het jaar ontvingen.

Tegelijkertijd dalen de belastinginkomsten voor het eerst sinds de financiële crisis van 2009. Ondertussen gaan de schatters ervan uit dat er in 2020 zo’n 81,6 miljard euro minder belastingen binnenkomen dan vorig jaar, een min van ruim tien procent. Hiermee bevestigen ze grofweg hun prognose voor mei, toen ze een min van 81,5 miljard verwachtten. Om de hulppakketten te financieren – zoals verlagingen van de omzetbelasting, gezinspremies en steun voor zwaar getroffen bedrijven – wil de federale regering dit jaar tot 217,8 miljard euro aan nieuwe schulden aangaan. Dat is bijna vijf keer zoveel als in het vorige recordjaar van 2010 tijdens de financiële crisis. Het merendeel van de leningen uit 2023 moet binnen 20 jaar worden afgelost. Een essentiële basis voor de belastingraming is de economische prognose van de federale overheid. Ze blijft ervan uitgaan dat Duitsland zich in de ergste recessie in de naoorlogse geschiedenis bevindt. Er zijn tekenen dat de economie weer aantrekt, maar ook dat het herstel langer kan duren dan aanvankelijk werd gedacht. De economische output zal dit jaar waarschijnlijk met 5,8 procent dalen. Hierdoor storten niet alleen de handels- en omzetbelasting ineen, maar ook de inkomstenbelasting vanwege het ingrijpende werktijdverkorting. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier verwacht voor 2021 een groei van slechts 4,4 procent – in plaats van de eerdere 5,2 procent. Als reden noemde hij de moeilijke situatie in de wereldeconomie, ook gezien het hoge aantal besmettingen in bijvoorbeeld de VS.

Lees meer op onze website over bijvoorbeeld de vakantiediscounter.