EU-commissaris voor Handel Hogan treedt af na een controversieel diner

Diner met een golfbedrijf met 80 leden: de Ier Phil Hogan werd beschouwd als een van de meest ervaren en ervaren politici in het team van EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nu moet de christen-democraat gaan – de regels van Corona zullen zijn ondergang zijn. In het tweede kwartaal kromp de economische output met 8,2 procent in een kwartaalvergelijking, zoals de Zwitserse regering in Bern aankondigde na een eerste schatting van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is de sterkste daling sinds het begin van de registratie van kwartaalcijfers in 1980.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen had Hogan gevraagd om zijn gedrag in Ierland uit te leggen en dit is sinds dinsdag nauwgezet. gecontroleerd. De woordvoerder van Von der Leyen wilde woensdagavond aanvankelijk geen commentaar geven. De handelscommissaris is een van de belangrijkste posities in de machtige Brusselse autoriteit die verantwoordelijk is voor het onderhandelen over handelsovereenkomsten namens alle 27 lidstaten met partners over de hele wereld. De 60-jarige Hogan werd ervan beschuldigd met ongeveer 80 andere mensen een diner bij een golfbedrijf in een hotel in het westen van Ierland te hebben bijgewoond. Dit zou de daar geldende bovengrens voor vergaderingen hebben geschonden. De Ierse minister van Landbouw Dara Calleary heeft ontslag genomen wegens het bijwonen van hetzelfde evenement. Hogan had zijn excuses aangeboden voor zijn deelname aan het evenement, maar benadrukte dat hij ervan uitging dat de organisatoren zich aan alle voorschriften hielden. Het ministerie van Volksgezondheid in Dublin beschuldigt Hogan ook van het overtreden van pandemische maatregelen nadat hij Ierland was binnengekomen met reizen.

Hogan van de Fine Gael-partij trad op 1 december aan als EU-commissaris voor Handel. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor het EU-landbouwbeleid in de EU-commissie van Jean-Claude Juncker. Begin jaren tachtig runde de econoom tijdelijk de boerderij van zijn familie voordat hij parlementslid werd en later onder meer minister van Milieu. Hogan wordt beschouwd als een ervaren en ervaren politicus en onderhandelaar. Onlangs werd de Ier zelfs verhandeld als een mogelijke nieuwe directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Omdat de nieuwe benoeming op de WTO-post echter vertraging opliep, besloot hij niet te vluchten. Als handelscommissaris had Hogan veel tijd geïnvesteerd in het project om het handelsgeschil met de VS te beslechten. Hij heeft onlangs een deal gesloten met Washington voor wederzijdse tariefverlaging. Kort daarvoor hadden de VS afgezien van een voorgenomen aanscherping van hun strafheffingen op producten uit Duitsland en andere EU-landen. Andere belangrijke onderwerpen voor Hogan waren de geplande handelsovereenkomst tussen de EU en Groot-Brittannië en een fundamentele herziening van het huidige EU-handelsbeleid. Dit moet ook de vraag omvatten of de EU over de juiste instrumenten beschikt om zichzelf te beschermen tegen oneerlijke concurrentiepraktijken. (ash / dpa)

Lees meer op onze website over bijvoorbeeld de vakantiediscounter.