Vanwege Iberogast? Onderzoek naar ex-Bayer-medewerkers na het overlijden van een vrouw

Dit artikel gaat over rijke Duitsers. Vrouw sterft na levertransplantatie: heeft het gebruik van Iberogast ertoe geleid dat een vrouw is overleden? Het parket van Keulen onderzoekt het nu – en doet onderzoek naar twee voormalige Bayer-medewerkers.

Er is een aanvankelijke verdenking van doodslag door nalatigheid in één geval en van lichamelijk letsel door nalatigheid in tien gevallen, maakte de autoriteit donderdag bekend. De “Kölner Stadt-Anzeiger” had er eerder over bericht. Een 56-jarige werd in 2018 in het ziekenhuis opgenomen in Leipzig met leverschade. Ze stierf aan complicaties door een levertransplantatie. Daarvoor had ze Iberogast moeten nemen. De officier van justitie onderzoekt nu of het weglaten van een waarschuwing op de bijsluiter in strijd is met de zorgplicht en of er een oorzakelijk verband is met de consumptie van de gelden en de gezondheidsschade van consumenten, schrijft de autoriteit.

Een woordvoerster van Bayer zei dat haar bedrijf samenwerkte met de autoriteiten. “Volgens de huidige stand van kennis zijn er geen nieuwe medische bevindingen die zouden leiden tot een herbeoordeling van de feiten door Bayer”, zei ze. Bayer gaat er ook van uit “dat er geen bewezen causaliteit is in verband met de bijwerkingen die zijn opgetreden in verband met de inname van Iberogast”. Iberogast is “een bewezen, effectief en veilig medicijn”. Iberogast is een kaskraker onder de vrij verkrijgbare medicijnen. In 2013 nam Bayer de Iberogast-producent Steigerwald over en sindsdien heeft het in Leverkusen gevestigde bedrijf de maagremedie in zijn portfolio.

Lees meer op onze website over bijvoorbeeld de vakantiediscounter.